Greek English French Italian Spanish

Τι είναι το Μουσικό Σχολείο

Εκτύπωση
Κατηγορία: Γενικά Στοιχεία

1. Το Μουσικό Σχολείο (Γυμνάσιο & Ενιαίο Λύκειο) είναι όπως όλα τα Γυμνάσια & Λύκεια της χώρας. Διδάσκονται όλα τα μαθήματα Γενικής Παιδείας στο Γυμνάσιο και όλα τα μαθήματα και οι Κατευθύνσεις στο Ενιαίο Λύκειο.

2. Στο Μουσικό Σχολείο, εκτός από τα μαθήματα Γενικής Παιδείας, διδάσκονται επί πλέον και μαθήματα μουσικής και τεχνών. Στα μαθήματα Μουσικής Παιδείας μελετούν σε ισότιμη βάση την Ελληνική Μουσική Παράδοση & την Ευρωπαϊκή (κλασική & σύγχρονη) μουσική. Διδάσκονται, επίσης, Ιστορία της Τέχνης & Θέατρο.

3. Απευθύνεται σε μαθητές & μαθήτριες που έχουν κλίση & ταλέντο στη μουσική, χωρίς να διαθέτουν απαραίτητα μουσικές σπουδές. Σκοπός της ίδρυσης του Μουσικού Σχολείου είναι η αισθητική καλλιέργεια των μαθητών, μέσω της Μουσικής Παιδείας, χωρίς υστέρηση της γενικής μόρφωσης. Ο σκοπός αυτός επιτυγχάνεται μέσω της διδασκαλίας των μουσικών & καλλιτεχνικών μαθημάτων, παράλληλα με τα γενικά μαθήματα, καθώς επίσης & λαμβάνοντας μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις όπως (Μουσικά Σύνολα, Θεατρικές Παραστάσεις, Μουσικούς Αγώνες & άλλα).

4. Στο Μουσικό Σχολείο λειτουργούν ολιγάριθμα τμήματα μαθητών, ο μεγαλύτερος αριθμός ανέρχεται στους 20. Αυτό ευνοεί την καλύτερη συμμετοχή και αξιολόγηση των μαθητών και ιδιαίτερα των μαθητών του Λυκείου.

5. Στους μαθητές προσφέρεται κάθε μεσημέρι φαγητό με έξοδα της πολιτείας, καθώς & δωρεάν μεταφορά από το σπίτι στο Σχολείο & αντιστρόφως.

6. Στην Α΄ τάξη Γυμνασίου εγγράφονται μαθητές απόφοιτοι όλων των Δημοτικών Σχολείων του Νομού, ύστερα από επιλογή μέσω εξετάσεων που διενεργούνται από το Υπουργείο Παιδείας. Οι γονείς των μαθητών, που επιθυμούν να συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής, μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο Μουσικό Σχολείο έως το τέλος Μαίου. Οι μαθητές που θα φοιτήσουν στην Α΄Γυμνασίου, επιλέγονται με test, που σκοπό έχουν να ερευνήσουν την ευαισθησία και την κλίση των μαθητών στη μουσική. Τα test αποδεικνύουν την αίσθηση ρυθμού, την ακουστική ικανότητα, τη δυνατότητα αναγνώρισης μιας μελωδίας, την ποιότητα δημιουργικής έκφρασης με αφορμή ένα γλωσσικό κείμενο.

7. Μαθητές μπορούν να εγγραφούν στο Μουσικό Σχολείο για συμπλήρωση κενών θέσεων για τις τάξεις Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου. Οι υποψήφιοι εξετάζονται σε όλα τα μουσικά μαθήματα και στη ύλη, που ορίζεται στα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα της αντίστοιχης τάξης.

8. Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου αξιολογούνται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς:

  • Στα μαθήματα Γενικής Παιδείας, που καθορίζουν την προαγωγή τους, όπως σ? όλα τα σχολεία,
  • Στα μαθήματα Μουσικής Παιδείας, που καθορίζουν την παραμονή τους ή όχι στο σχολείο.
  • Μαθητής με χαμηλή επίδοση στα Μουσικά Μαθήματα δε μπορεί να συνεχίσει τη φοίτησή του στο Μουσικό Σχολείο, και ας προάγεται στα μαθήματα Γενικής Παιδείας.
  • Μαθητής που απορρίπτεται στα μαθήματα Γενικής Παιδείας, υποχρεωτικά μετεγγράφεται σε άλλο σχολείο.

9. Οι απόφοιτοι του Ενιαίου Μουσικού Λυκείου έχουν τις ίδιες δυνατότητες επιλογής, κατά την αποφοίτησή τους, με τους αποφοίτους των άλλων Λυκείων, να δώσουν εξετάσεις και να εισαχθούν στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Επί πλέον έχουν τη δυνατότητα, σύμφωνα με την Υπουργική απόφαση του 2000 (Γ2/1050/4-3-2000), απόκτησης πτυχίου Μουσικής Ειδικότητας,

  • Αρμονίας,
  • Βυζαντινής Μουσικής
  • οργάνων Παραδοσιακών

ύστερα από εξετάσεις που γίνονται από το Υπουργείο Παιδείας κάθε χρόνο το Σεπτέμβριο. Οι τίτλοι αυτοί είναι ισότιμοι & αντίστοιχοι με τους τίτλους που χορηγούνται από τα Ωδεία και τις Μουσικές Σχολές.

10. Για τους τελειοφοίτους του Μουσικού Σχολείου προωθείται Προεδρικό Διάταγμα, που θα πριμοδοτεί την εισαγωγή τους στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών των Πανεπιστημίων της χώρας.

11. Επίσης οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους αποκτούν πολύτιμες γνώσεις για ανώτερες Μουσικές Σπουδές & εμπειρίες για μελλοντική επαγγελματική αποκατάσταση. Οι απόφοιτοι των Μουσικών Σχολείων που αποκτούν τίτλο Μουσικής Ειδικότητας μπορούν να εργαστούν αμέσως στα Μουσικά Σχολεία, σαν καθηγητές Μουσικής.

 

 ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
στα 22 χρόνια λειτουργίας του- 22  Χρόνια ζωής και δημιουργίας

Το Μουσικό Σχολείο Αγρινίου ιδρύθηκε το  1997 και εξυπηρετεί μαθητές της πόλης του Αγρινίου και του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Στεγάζεται σε ένα μοναδικό κτίριο με όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές για Μουσικό Σχολείο, κόσμημα της πόλης μας και του νομού μας. Το 2008 με Υπουργική Απόφαση χαρακτηρίστηκε ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ, χαρακτηρισμός ο οποίος άρθηκε το 2012.

Το Μουσικό Σχολείο Αγρινίου παρουσιάζει προγράμματα και εκδηλώσεις, που προωθούν τη μουσική, Ευρωπαϊκή και Ελληνική, συμμετέχοντας στα πολιτιστικά και πνευματικά δρώμενα του τόπου μας.

Στις φιλολογικές εκδηλώσεις για τον  Ο. Ελύτη, τον Ν. Γκάτσο, τον Κ. Παλαμά, τον Γ. Σεφέρη,  Ν. Βρεττάκο, Γ. Ρίτσο, Καββαδία η Χορωδία Όμοιων Φωνών απέδωσε μελοποιημένη ποίηση των ποιητών.  Κατά το σχολικό έτος 2017 – 2018 το ΜΣΑ διοργάνωσε αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου και κατά το 2018-2019 το ΜΣΑ πραγματοποίησε αφιέρωμα στον ποιητή Τάσο Λειβαδίτη.

Όσον αφορά τις μουσικές εκδηλώσεις ενδεικτικά αναφέρουμε τα αφιερώματα  στον Μάνο Χατζιδάκι, στον Μίκη Θεοδωράκη, στον Μάνο Λοϊζο, στον Μάνο Ελευθερίου και στον «Αγρινιώτη στιχουργό Πυθαγόρα», που παρουσιάστηκε στο Αγρίνιο και στην Αθήνα, παρουσία του μεγάλου μουσικοσυνθέτη και φίλου του Πυθαγόρα, Γιώργου Κατσαρού.

Επίσης αναφέρουμε την παρουσίαση  «Οδοιπορικό στα Πάθη», την παρουσίαση του «Άξιον εστί» του Ο. Ελύτη, την εκδήλωση  «Ολυμπία, ακούγοντας τη μουσική των άστρων», «Τα πανηγύρια της Αιτωλ/νίας»,  «Ελεύθεροι  Πολιορκημένοι» του Δ. Σολωμού, την εκδήλωση «Η πορεία της Ελλάδας τον 20ο αιώνα, μέσα από τους χορούς και τα τραγούδια των συρμών».

Το Μουσικό Σχολείο Αγρινίου συνδιοργάνωσε  με τα Μουσικά Σχολεία Βόλου, Παλλήνης, Πάτρας, Ιλίου, Πρέβεζας, Αλβανίας  αλλά και με φορείς της πόλης αξέχαστες μουσικές βραδιές στο Αγρίνιο. Επίσης οργανώνει στη διάρκεια της χρονιάς βραδιές κλασικής μουσικής ή μουσικά κυριακάτικα πρωινά για το ευρύ κοινό στην αίθουσα εκδηλώσεων. Οργάνωσε τρία master class με τη μεγάλη ελληνίδα σοπράνο Αλθαία Παπούλια, που ζει στη Βιέννη.

Τον Απρίλιο του 2018 το σχολείο μας συμμετείχε στη «σχολική εκδρομή» του Ν. Πορτοκάλογλου με τη χορωδία «Αλθαία». Επίσης συνεργάστηκε με το ΚΕΜΦΑ «Φοίβος Ανωγειανάκης».

Το Σχολείο συμμετέχει κάθε χρόνο στους Περιφερειακούς και στους Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς, Μαθητικούς Αγώνες Μουσικής, Θεάτρου, Ζωγραφικής αποσπώντας Βραβεία, Επαίνους και Διακρίσεις σε ατομικό και συνολικό επίπεδο.

Μουσικά Σύνολα του σχολείου έχουν αποσπάσει πανελλήνια Βραβεία και Διακρίσεις. Διακρίσεις είχαν επίσης μαθητές του σχολείου μας που συμμετείχαν σε διαγωνισμό Γαλλοφωνίας (επανειλημμένως), Euroscola, Juvenes Translators, Φιλοσοφικού Δοκιμίου. Ακόμη και σε αθλητικές δραστηριότητες  και στο σκάκι  σημειώθηκαν  επιτυχίες.

Η θεατρική ομάδα του σχολείου έχει ανεβάσει τα έργα: «Η Αιτωλία και οι Ολυμπιακοί Αγώνες», «Ο βασιλικός του Βασιλιά Βασίλη», το «Όνειρο καλοκαιρινής νύκτας» του Σαίξπηρ, που απέσπασε το Β΄ Βραβείο, τρία μονόπρακτα μεγάλων θεατρικών συγγραφέων, τη «Νίκη» της Λούλας Αναγνωστάκη, το μιούζικαλ «Η μελωδία της ευτυχίας», «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» (απέσπασε το Α΄ Βραβείο στο 1ο Μαθητικο Θεατρικό Φεστιβάλ του Δήμου Αγρινίου, «Το μαγεμένο κρασί», «Περιμένοντας τον Γκοντό» κ.ά.

Το 2016-17 το Μουσικό Σχολείο Αγρινίου σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου ανέβασε με επιτυχία το μιούζικαλ «West Side Story» των Leonard Bernstein, Arthur Laurents, Stephen Stondheim και Jerome Robbins, στο πλαίσιο της επετείου των είκοσι χρόνων λειτουργίας του Μουσικού Σχολείου Αγρινίου σε συνδυασμό με το αφιέρωμα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου στον Shakespeare.

Το σχολείο μας συνδιοργανώνει με άλλους φορείς σεμινάρια, ημερίδες, όπως για παράδειγμα το Ψηφιακό Φεστιβάλ, που λαμβάνει χώρα στο σχολείο μας.

Εκδόσεις: Το Μουσικό Σχολείο Αγρινίου εξέδωσε το 1998-99 την εφημερίδα «Οι νότες» (3 τεύχη). Aπό το 2002 και για αρκετά χρόνια εξέδιδε το περιοδικό «Ηχοχρώματα», το οποίο διακρίθηκε από τη Γυναικεία Λογοτεχνική  Συντροφιά και πήρε το 1ο Βραβείο Μαθητικού Εντύπου. Την προηγούμενη χρονιά (2017-18) κυκλοφόρησε το 1ο τεύχος της εφημερίδας «Παραδοσιακής Μελωδίας Έκφραση». Το 2018-2019 φιλοτεχνήθηκε ημερολόγιο με τίτλο «ΜΑΝΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΛΕΞΙΣ».

 Κάθε χρόνο εκδίδει ημερολόγιο αφιερωμένο σε θέματα τοπικά, περιβαλλοντικά και πολιτιστικά. Επίσης έχει κυκλοφορήσει δύο CD, το πρώτο  με τίτλο «ο καθρέπτης της ψυχής μας», έργο της Λαϊκής Ορχήστρας του Σχολείου και το δεύτερο «Στου φεγγαριού το πήγαιν’ έλα» με το μουσικό σύνολο σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού και τη χορωδία ομοίων φωνών «Αλθαία».

Μουσικά Σύνολα του σχολείου μας επισκέφθηκαν τη Βιέννη, το Σάλτσμπουργκ, το Μόναχο, την Κωνσταντινούπολη, την Κύπρο, τη Ρουμανία, όπου έρχονται σε επαφή με τα μουσικά δρώμενα των ευρωπαϊκών πόλεων, ανταλλάσσουν απόψεις και παρουσιάζουν ένα δείγμα της εργασίας τους στους Έλληνες του εξωτερικού ή στα σχολεία τα οποία επισκέπτονται. Στο πλαίσιο συμμετοχής σε πρόγραμμα Comenius επισκέφθηκαν τη Λιθουανία, Ισπανία, Πολωνία, Ιταλία, Τουρκία. Στο πλαίσιο προγράμματος ERASMUS ΚΑ1 (Κινητικότητα Εκπαιδευτικών) 6 εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν σχολεία στη Φιλανδία, Αγγλία, Ιρλανδία για την εξοικείωσή τους σε καινοτόμους μεθόδους διδασκαλίας.

Κατά το σχολικό έτος 2017-18 μαθητές της γ΄ γυμνασίου του σχολείου μας παρουσίασαν αποσπάσματα της «Ελένης» του Ευριπίδη (θεατρικό αναλόγιο), στα πλαίσια συνεργασίας με το κολλέγιο André Malraux -Dijon στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών. Η παρουσίαση και η βιντεοσκόπηση έγινε στο Αρχαίο Θέατρο της Στράτου Αιτωλ/νίας, κατόπιν άδειας από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και συμμετέχοντας στο πρόγραμμα του Διαζώματος «Υιοθετώ ένα αρχαίο θέατρο», προβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο ένα σημαντικό αρχαίο θέατρο της περιοχής μας.

Το Μουσικό Σχολείο Αγρινίου συνεχίζει τις δραστηριότητές του, έχοντας ως στόχο, μαζί με τη Γενική Παιδεία, να δίνει διεξόδους στους σημερινούς νέους, να μορφώνει χαρακτήρες, να καλλιεργεί νου και ψυχή.

 

Monday the 29th. Joomla Templates Free. Copyright© 2008-2019 - Music School of Agrinio. Designed by Dimitris Saltaouras
Copyright 2012

©